לפני שאתחיל בפירוט המתכון שלי, אדגיש שלריזוטו קיימות וריאציות רבות (ברמת מאות) , וניתן לעשות שינויים לפי טעם אישי כמו בכל דבר. אם אתם מתחברים לירק או תבלין שונה אין כמו לעשות ניסוי וטעייה.
הריזוטו- "ריזו" פירושו אורז באיטלקית ועל כן מלמד שמקורו של הריזוטו הוא באיטליה. הריזוטו הינו אורז עגול ועשיר בעמילן. את הריזוטו מכינים בצורה נקייה ומעט תפלה וכך מלבישים את הטעמים הרצויים על המנה. המתכון שלי הוא בסיסי, טעים ופשוט להכנה גם אם אתם ברמת "מתחילים" אז קדימה לעבודה!
מצרכים לכמות של 4 סועדים:
2 בצלים לבנים קצוצים
8 פטריות פורטבלו גדולות חתוכות לשמיניות
4 שיני שום פרוסות
200 גר' פפרוני קצוץ
2 עלי מרווה
יין לבן
300-400 גר' ריזוטו ארבוריו
חבילה חמאה (מומלץ צרפתית צהובה)
3 כפות פרמזן מגורד
כוס אפונה טרייה/קפואה
שמן כמהין/מחית.
אופן ההכנה
- מטגנים עם שמן זית היטב בסיר/מחבת רחבה את הפטריות עם עלי המרווה על אש גבוהה, מוסיפים את הפפרוני, בצל והשום עד שאלו מקבלים צבע זהוב.
- בשלב הבא נוסיף את הריזוטו. מטגנים כדקה, מוזגים יין ומצמצמים אותו. לאחר שהוא התאדה מנמיכים את האש ומוסיפים מצקת של ציר ירקות/עוף חם.
טיפ: מומלץ להשתמש בציר כדי לתת עומק של טעמים. במידה ואין, אפשר לפתוח עם מים רותחים במקום. אבל אם כבר התחלתם במלאכה אל תתעצלו! תזרקו בצל גזר וסלרי לסיר עם מים ותוך שעה יש לכם ציר, רק אל תשכחו לסנן אותו לפני השימוש.
- מערבבים את המחבת עד שכל הנוזלים נספגים. חוזרים על הפעולה עד שהאורז מתבשל(כ- 20 דק על אש נמוכה) תוך כדי ערבוב בלתי פוסק. זהו שלב ה"פתיחה" המפורסם של הריזוטו למי ששמע ומכיר-השקיעו בו.
- לאחר שהאורז התבשל תתקנו טעמים עם מלח ופלפל שחור, תוסיפו את האפונה החמאה והפרמזן, תכבו את האש ותערבבו למרקם דייסתי.
- בסוף תוסיפו את הכמהין. אם בחרתם במחית קחו כף ותערבבו פנימה, אם זה שמן לזלף קצת מעל בשביל הארומה.
להגיש חם ובתאבון!